Az öntöttvas serpenyő használatának 3 alapszabálya
Minden konyhában ott a helye egy klasszikus öntöttvas serpenyőnek. Ez az edény ugyanis – a megfelelő használat mellett – olyan ízvilágú ételeket képes produkálni, melyre a mai modern alapanyagokból készült serpenyők nem képesek. Ehhez viszont tudni kell szakszerűen használni és tárolni őket. Ehhez adunk most néhány hasznos tippet.
MINDIG AVASSUK BE AZ ÚJ SERPENYŐT!
Az öntöttvas serpenyőkön nincs semmiféle tapadásmentességet biztosító bevonat. Ez elsőre elrettentő lehet, ám jó hír, hogy a folyamatos használattal előbb-utóbb kialakul benne egy olyan “kéreg”, ami meggátolja majd az ételek leragadását.
Ezt pedig elősegíthetjük azzal, ha az újonnan vásárolt serpenyőnket az első használat előtt beavatjuk.
A művelet a következőképpen zajlik:
- Tisztítsuk meg az edényt mosószeres vízzel, majd töröljük szárazra!
- Kenjük be vékonyan olajjal vagy zsírral, majd hevítsük a tűzhelyen addig, amíg füstölni nem kezd!
- Hagyjuk kihűlni, majd ismételjük meg a folyamatot még 2-3 alkalommal!
Ezzel az edény felavatása megtörtént, készen áll a munkára!
AZ ÖNTÖTTVAS SERPENYŐ HOSSZÚ ÉLETTARTAMÁNAK TITKA: HASZNÁLJUK MINÉL GYAKRABBAN!
Míg az átlagos konyhai edényeknél azt szoktuk meg, hogy minél többet használjuk, annál inkább amortizálódik, addig az öntöttvasból készült darabokra épp az ellenkezője igaz: akkor tudjuk maximalizálni az élettartamukat, ha sűrűn főzünk, sütünk velük.
Egyrészt így kialakul rajtuk egy olyan védőréteg, ami megóvja a vasat a rozsdásodástól, másrészt, ha nem hevernek elfeledetten a szekrény mélyén, akkor állásukban sem fogja őket ellepni a rozsda.
Egy öntöttvas serpenyő ráadásul rengeteg étel elkészítésére alkalmas, az egyszerű tojásrántottától kezdve a pirított zöldségeken át az ízletes, omlós steakig. Csak próbáljuk ki, hogy a család egyik kedvenc ételét legközelebb nem acél- vagy alumíniumedényben, hanem öntöttvas edényben készítjük! Hiába használunk ugyanolyan hozzávalókat, mint máskor, az elkészült étel íze mégis teljesen más lesz, mint amit megszoktunk.
A maradékot viszont ne tároljuk hosszú ideig az öntöttvas serpenyőben, ugyanaz az étel átveheti a vas ízét, ezért inkább merjük át egy másik edénybe!
Arra pedig ügyeljünk, hogy a savas – például paradicsomot, ecetet, citromot, bort tartalmazó – ételekhez ne használjuk, ugyanis ezek károsíthatják az kiégetéssel és a használattal keletlezett természetes védőréteget!
NE SAJNÁLJUK AZ IDŐT A KARBANTARTÁSRA!
Mint minden edényt, természetesen az öntöttvas serpenyőt is meg kell tisztítani, miután dolgoztunk vele, azonban ez a művelet némi odafigyelést igényel. Az öntöttvas edényeket tilos mosogatógépbe tenni vagy hosszú időn keresztül a vízben áztatni!
Mosogassuk el kézzel egy mosószeres szivacs segítségével, de öblítés után ne tegyük a csepegtetőre a többi nedves edény közé, hanem törüljük szárazra, esetleg tűzhelyen melegítsük egy kicsit, hogy minden víz elpárologjon róla!
Ezután vékonyan kenjük ki olajjal vagy zsírral, hogy ápoljuk a felületét. Az öntöttvas edényeket nem ajánlott párás környezetben tárolni, mert rozsdásodni kezdhetnek. Ezért a konyhaszekrény helyett tartsuk jól szellőző, száraz helyen, például a kamra vagy a spejz egyik polcán.
Mivel ezek az edények igen súlyosak, ezért ne pakoljuk őket egymásba, és figyeljünk arra, hogy olyan polcra tegyük, aminek megfelelő a teherbírása!
Webáruházunkban az öntöttvas serpenyőkön kívül még számos egyéb kiváló terméket talál, úgyhogy nincs más hátra, mint előre: útmutatónk elolvasása után fedezze fel kínálatunkat!