Hasznos tudnivalók a kések élezéséhez
Akik sokat dolgoznak késsel, azok számára jól ismert, hogy az új korukban borotvaéles, mindent egy könnyed mozdulattal átvágó pengék az idő múlásával egyre nehezebben birkóznak meg a vágási feladatokkal. Végül pedig már csak szétnyúzzák a húst, összenyomják a zöldségeket, és előbb vágnak bele a használójuk ujjába, mint a kívánt alapanyagba. Ilyenkor érkezik el az idő a kések élezésére, mielőtt még az eszközök teljesen használhatatlanná és javíthatatlanná válnának.
MIÉRT TOMPULNAK EL A KÉSEK?
A válasz egyszerű: azért, mert használjuk őket. A rendszeres igénybevételnek köszönhetően ugyanis minden egyes vágó mozdulat egy kicsit elkoptatja, elhajlítja az élszalagot. Ez még akkor is igaz, ha mindig óvatosan és rendeltetésszerűen használjuk a késeinket. De ha nem fordítunk rá különösebb figyelmet, és például vékony élű, puha anyagokra szánt késekkel kezdünk el csontos húsokat szabdalni, akkor sokkal hamarabb tönkretesszük eszközeinket.
A másik lehetséges ok a helytelen tárolás. A késeket sosem szabad közvetlenül egymáson tárolni, hiszen az éleik összeérnek, ezáltal károsítják egymást. A legjobb tárolási módszer az, ha olyan késtartót használunk, ahol az eszközök egyáltalán nem érnek egymáshoz. Kivétel ez alól, ha olyan késeink vannak, amik rendelkeznek élvédő tokkal vagy összecsukhatóak. De mint említettük, a kések éle idővel még a legnagyobb odafigyelés ellenére is eltompul, így nem kerülhetjük el az élezést.
MIVEL TÖRTÉNJEN A KÉSEK ÉLEZÉSE?
Bár egyesek szeretik az ilyesmit inkább szakemberre bízni, és köszörűshöz vinni a késeiket, de néhány megfelelő felszerelés birtokában otthon is nekiláthatunk a műveletnek. Persze nem győzzük hangsúlyozni, hogy igencsak balesetveszélyes feladatról van szó, ezért a maximális óvatosság és a körültekintés alapvető!
A kések élezéséhez mindenekelőtt szerezzünk be egy alkalmas szerszámot, például egy csettegőt. Bár sokan próbálnak fenőacéllal élezni, azonban a nevéből eredendően ez az eszköz nem élezésre, hanem fenésre való: vagyis nem új élt hozunk létre vele, hanem a még meglévő, de tartós használat következtében elhajlott él kiegyengetésére használható.
A csettegők használatával azonban könnyedén újjá varázsolhatjuk késeink kicsorbult élét. A benne található mágnescsíkok a kést pontosan végigvezetik az acél élezőszálakon, az így keletkező sorja pedig hozzátapad a mágneshez, ezáltal nem marad a pengén.
A speciális formának köszönhetően pedig egyszerre élezi a penge mindkét oldalát, tehát sokkal egyszerűbben és gyorsabban kivitelezhető a kések élezése. A megfelelő technika elsajátítása igazán egyszerű: néhány alkalom után már rá is érzünk a helyes mozdulatra, az élezés pedig többet nem okoz gondot.
MIT TEGYEK, HA GYAKRAN, SOK KÉST KELL MEGÉLEZNEM?
Ha nem csak a háztartási, konyhai feladatok során használunk kést, hanem esetleg a munkaeszközünk is, akkor a gyakori igénybevételnek köszönhetően sokkal sűrűbben van szükség a kések élezésére.
Persze ezt is ugyanúgy meg lehet oldani kézi szerszámokkal, ám ha beszerzünk egy professzionális élezőgépet, akkor sokkal hatékonyabban és gyorsabban végezhetünk a feladattal. A magas fordulaton működő korongok ugyanis pár pillanat alatt borotvaélessé varázsolják a kitompult éleket, ráadásul a gépi élezés tartósabb is.
Persze még a legprofibb élezőszerszám sem tud csodát tenni egy alapvetően is silány gyártmányú késsel, ám ha a webáruházunk minőségi termékei közül választ, akkor sem a használattal, sem az élezéssel nem lesz gondja!